رامین عبدیار دیوانی
  • کد خبر: ۲۲۹
  • | تعداد بازدید: ۸۳۶
  • ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۰

چگونه در ماه مبارک رمضان برنامه ریزی کنیم تا بهتر و بیشتر استفاده کنیم؟

بدون تردید موفقیت در هر کاری، مستلزم برنامه ریزی صحیح است و آن هنگامی میسّر است که: ۱. برنامه ناظر به اهدافی باشد که انسان در پیش روی دارد.
۲. اهداف وقتی از شفافیت برخوردار می شوند که فرصت پیش آمده یا امکانات فراهم شده به خوبی شناخته شده و ارزش گذاری گردد.
۳. وقتی انسان ارزش یک فرصتی را بداند یا اهمیت یک نعمتی را درک کند، قدر آن را بهتر می داند و بیشتر از آن بهره برداری می کند.
در مورد اهمیت و ارزش ماه رمضان همین بس که «شب قدر» در آن قرار دارد و ارزش این شب از هزار ماه بهتر است. و این خود یک فرصت طلایی برای انسان است
یکی از اهداف ماه مبارک رمضان، این است که از این فرصت سرنوشت ساز بیشترین بهره را ببریم. اگر بخواهیم به این هدف خود دست یابیم، باید برای لحظه لحظه آن حساب باز کنیم؛ حتی برای ساعاتی که درحال خواب یا استراحت هستیم.
به طور کلی برای بهره برداری از ماه مبارک رمضان، هر کسی باید متناسب با موقعیت شغلی و وضعیت جسمانی و روانی خودش، برنامه ریزی کند. اکنون با توجه به اینکه مهمترین مخاطب این متن جوانان و محصلان و دانشجویان قرار داده شده است،در کنار فعالیت های عبادی، مهم ترین تکلیف و کاری که به عهده آنهاست دانش افزایی، تحصیل و تحقیق می باشد. از نظر سنی نیز یک جوان هستیم و از لحاظ جسمانی و روانی نیز از سلامت نسبی برخورداریم، در این صورت باید وقت خود را به چند بخش تقسیم کنیم:

بخش اول. برنامه ریزی برای دانش افزایی و تحصیل


در این قسمت باید ما به عنوان فردی که وظیفه و کار اصلی او تحصیل است، سعی کنیم با جدیت تمام و با تمرکز هر چه بیشتر درسمان را خوب مطالعه کنیم و تکالیف علمی خود را به خوبی انجام دهیم.

بخش دوم. برنامه ریزی برای عبادت


در ماه مبارک رمضان علاوه بر عبادت های معمول - که در طول سال همیشه باید انجام دهیم مانند نمازهای یومیه - عبادات واجب و مستحب دیگری نیز اضافه شده است که باعث تقویت بنیه ی ایمانی و روحی انسان میگردد؛ مانند خود روزه گرفتن که در سایر ماه های سال بر ما واجب نیست، ولی در این ماه این چنین است. انجام دادن اعمال مستحبی که در این ماه تأکید فراوانی بر آن شده است؛ مانند تلاوت قرآن،نماز های تراویح،و دیگر نماز های و عبادات وارد شده می‌تواند برای یک جوان مسلمان مثمر ثمر باشد

بخش سوم. خواب و استراحت


لازمه استفاده بهینه از دو بخش گذشته، این است که خواب و استراحت انسان به مقدار کافی انجام شود. در غیر این صورت در دو بخش اول نیز موفق نخواهید بود. در ماه مبارک رمضان به دلیل جابه جایی اوقات غذا و تغییراتی دیگر تا حدودی چرخه خواب و استراحت نیز تغییر می کند.
توصیه ما به شما این است که سعی کنید: اولا میزان خواب خود را خیلی تغییر ندهید و ثانیا وقت آن را نیز خیلی به هم نزنید فقط با کمی تغییر در چرخه خواب برنامه خواب و استراحت خود را کما فی السابق ادامه دهید،با توجه به ادامه ی فعالیت آموزشی مدارس و دانشگاه‌ها و منتهی شدن رمضان به امتحانات حساس پایان ترم و سپس کنکور سراسری توصیه میشود جوانان در ایام ماه مبارک رمضان ساعاتی را در شب به استراحت پرداخته و مثلا اگر هنگام سحر حدود دو ساعت (برای سحری خوردن و نماز صبح و... بیدار می مانید، این مقدار از خواب را سعی کنید در روز جبران کنید؛ مثلا بعد از نماز ظهر با توجه به اینکه ناهار از برنامه روزانه حذف شده است، همان وقت را به استراحت و خواب اختصاص دهید تا هم خواب شما جبران شود و هم بعد از ظهر و مقداری از شب را بتوانید بیدار بمانید و از وقت تان استفاده بهتری بکنید.
علاوه بر آنچه بیان شد رعایت نکات زیر به کیفیت استفاده از ماه مبارک رمضان می افزاید:
۱. در شبانه روز چند نوبت قرآن تلاوت کنید، مثلا پانزده الی نیم ساعت دقیقه بعد از نماز صبح، و همچنین دقایقی بعد از نماز ظهر و نماز عصر و مابقی تلاوت را ساعتی پس از نماز تراویح و عشا انجام دهیم.در این بین سعی شود با توجه به اهمیت درس و تحصیل که در ابتدا گفته شد با بهره گیری از مشاوره های تحصیلی و با توجه به عدم حضور دانش آموزان در کلاسهای درسی بعلت شیوع کرونا،با دقت و برنامه ریزی بیشتر و با درنظر گرفتن قوای جنسی خود در ماه رمضان اقدام به مطالعه دروس خود کنیم.

۲. برای استفاده بهینه از زمان در هنگام ایاب و ذهاب، ذکر بگویید (البته ذکرهای بدون صدا و آرام تا شائبه ریا به وجود نیاید).
باید سعی کنید از مرحله ذکر زبانی به مرتبه ذکر قلبی و یاد واقعی خداوند برسید؛ به طوری که او را حاضر و ناظر بر خود بدانید.
۳. سعی کنید دائم الوضو باشید و حتی قبل از خواب نیز وضو بگیرید و به بستر خواب بروید؛ زیرا در ماه مبارک رمضان خواب نیز عبادت است و نفس کشیدن نیز تسبیح به حساب می آید.
۴-والدین گرامی هم باید این توجه را داشته باشند که باتوجه به اینکه بیشتر فعالیت های درسی دانش آموزان از طریق فضای مجازی پیگیری میشود،فعالیت روزمره ی دانش آموز در طول این ماه به گونه ای باشد که آسیبی به برنامه‌های درسی فرزندان شان وارد نشود،پس باید دقت کنند تا با رعایت برنامه استراحت و فعالیت دانش آموز،در مواقع حساس امتحانات سهل انگاری بوجود نیاید

۵. از انجام دادن ورزش های سنگین در طول ماه رمضان که بیشتر در ساعات شب انجام میشود اجتناب کنید ،توجه داشته باشیم که فعالیت های ورزشی سنگین در ماه رمضان با توجه به اینکه فرد،نیمی از شبانه روز را روزه میگیرید باعث ضعف قوای جسمانی گردیده و سلامتی فرد را در این مواقع حساس شیوع کرونا که تاکید بر قوای جسمانی بالا میشود به خاطر می اندازد، در این ماه سعی کنید ورزش های سبک و آرام (مانند پیاده روی یا نرمش) انجام دهید.
۶. مواد مغذی به ویژه غذاهای قندی و پروتئین دار را در رژیم غذایی خود بیشتر استفاده کنید؛ مانند خرما، لبنیات.۷. از پرخوری هنگام افطار و سحری جدا پرهیز کنید؛ زیرا علاوه براینکه چرخه خواب شما را به هم خواهد زد، از سایر برنامه های عبادی و درسی نیز بهره وافی را نخواهید برد.
۸. از هدر دادن انرژی بی جا و بی مورد اجتناب کنید؛ به ویژه در روزها مثلا از حرف زدن های بی مورد و تماشای برنامه های تلویزیونی غیرضروری اجتناب کنید.
به عبارت دیگر با سکوت بیشتر و فیلتر گذاری روی گوش ها و کنترل سایر حواس، از هدر دادن انرژی جلوگیری کنید. به تمرکز خود بیفزایید و فرصت های جدیدی برای انجام دادن کارهای مهم تر ایجاد کنید.
و در پایان سعی شود،جدای از تمام برنامه ها ،دید و بازدیدهای غیر ضروری به حداقل برسانید و با ایجاد یک فضای مناسب در خانه ،برنامه های عبادی و درسی خود را پیگیری کنید تا از این ماه مبارک استفاده ی بجا و شایسته ای کرده باشید
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی : ۰
غیر قابل انتشار : ۰
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۷
۰
۰
بسیار جالب و سنجیده
مدیر پایگاه ممنون از اظهار نظر شما