1- نبود اشتیاق
بسیاری از زنان هنگام برقراری رابطه زناشویی به اوج لذت جنسی نمی رسند و ارگاسم را تجربه نمی کنند ، به همین خاطر میل جنسی آنها کاهش می یابد و روند تحریک شدنشان کندترمی شود زیرا روابط زناشویی به لذت، احساس، اشتیاق و رهایی نیاز دارد. خانمی که تجربه ارگاسم ندارد ، دچار «آنورگاسمی» است.
پزشک متخصص به زوج یاد می دهد چقدر طول می کشد تا زنی که ارگاسم را تجربه نکرده است، به این اوج برسد و چه کارهایی برای رسیدن به این اوج باید انجام داد و از چه وسایلی استفاده کرد.
2. درد
برخی از خانم ها هنگام انجام روابط زناشویی احساس درد می کنند . آنچه می تواند رابطه جنسی را مختل نماید ، خشکی، درد هنگام آمیزش، گرفتگی عضلات واژن، درد هنگام تحریک شدن، دردهای پس از درمان سرطان می باشد .
احساس درد در زمان برقرای رابطه ممکن است علت فیزیولوژیک داشته باشد . برای درمان این درد خانم ها باید تحت نظر متخصص زنان یا فیزیوتراپیست قرار گیرند. پس از درمان علت فیزیولوژیک درد، درمانگر جنسی به همسران کمک می کند چرخه روابط جنسی را به کار گیرند .
اگر علائم یائسگی علت درد باشد، می توان آن را با هورمون ها یا درمان های طبیعی برطرف ساخت و مانع قطع روابط جنسی زوج شد. شایع ترین دلایل ایجاد درد در هنگام رابطه جنسی واژینیسموس (گرفتگی عضلات مجرای بیرونی واژن)، وستیبولیت (درد در ورودی واژن )، دیس پارونیا (درد هنگام روابط زناشویی) هستند که با مراجعه به پزشک متخصص دردهای لگنی و درمانگر جنسی قابل درمانند.
3. تخیل
زنان برای اینکه بتوانند رابطه جنسی متعادلی را تجربه کنند و دچار بی میلی و کاهش میل جنسی نشوند باید ، افکار جنسی نیز داشته باشند . به خانم هایی که دچار کاهش میل جنسی شده اند و تنها دوبار در ماه افکار جنسی دارند تو صیه می شود که حداقل به یکی از این افکار مثبت متمرکز شوند و اجازه دهد میلی پذیرنده در او ایجاد شود که آغازگر رابطه باشد تا مرد بتواند تمایل همسرش را احساس کند.
4. رابطه
کیفیت ارتباط میان زوجین نقش مهمی در کاهش میل جنسی زن دارد. اساس تداوم تمایل جنسی در بیشتر زنان «پیوند عاطفی» است بنابراین همسران باید طریقه تغییر رفتارهایشان را بیاموزند تا رابطه زناشویی شان از بند «جنگ قدرت» رها شود.
برای درمان کاهش میل جنسی درمانگر سوالاتی مانند :آیا همسرش برایش جذابیت دارد و نظرش درباره جذابیت خودش برای همسرش چیست؟ آیا از همسرش می ترسد؛ آیا همسرش آدم بدخلقی است؟ از چه وقتی کاهش برانگیختگی جنسی اش شروع شد؟ پس از ماه عسل؟ پس از به دنیا آمدن بچه ها؟ پس از یائسگی یا بالا رفتن سن؟ آیا مشکل بی وفایی مطرح بوده است؟ می پرسد و سپس به درمان اقدام می کند.
5. فیزیولوژی
بسیاری از مشکلات فیزیو لوژی بر کاهش تمایل جنسی تاثیرگذارند . مشکلات خلقی ، مصرف داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین ، مصرف قرص ضد بارداری ، افسردگی پس از زایمان ، تاثیرات زایمان و بارداری روی بدن ، تو جه بیش از حد خود یا همسرتان به کودک ، تغییرات جنسی سن یائسگی ، سرطان پستان یا دیگر سرطان های زنانه ، شیمی درمانی، دارودرمانی، پرتودرمانی و ابتلای همسر به سرطان پروستات ، همه این مشکلات تاثیر زیادی بر کاهش میل جنسی زنان دارد و بر رابطه جنسی اثر گذاراست.
در سن یائسگی بسیاری از خانم ها علایمی مانند تعریق و گر گرفتگی را تجربه می کنند که روابط زناشویی آنها را مختل می کند؛ چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره شده است آنچه در این سن احساس نیاز کمتر به رابطه زناشویی می شود کاهش تولید هورمون تستوسترون و کاهش استروژن است که سبب خشکی و تحلیل رفتگی واژن و… در زنان و در نتیجه کاهش میل جنسی می شود.
6. تحریک
اگر رابطه جنسی شما و همسرتان جذابیت خود را از دست داده باشد و به کاری تکراری، روزمره و ملال آور تبدیل شده باشد شما ممکن است دچار بی میلی به برقراری رابطه جنسی شوید .
چیزهای دیگری که سبب کاهش میل جنسی خانم ها هنگام برقراری رابطه جنسی خواهد شد ، رفتار همسرتان هنگام رابطه زناشویی ، مدت زمان رابطه زناشویی ، تحریک کننده بودن و عملکرد همسرتان هنگام برقراری رابطه می باشد .
برای برطرف شدن این مشکلات باید درباره شیوه هایی که واقعا باعث تحریک شما ولذت جنسی تان می شود، با همسرتان حرف بزنید و هنگام صحبت درباره نیازهای جنسی تان موقع شناس باشید و خجالت نکشید .
7. تعداد
اگر زوجین درباره دفعات برقراری رابطه زناشویی توافق نداشته باشند و پاسخ آنها به این سوالات که چند بار در هفته رابطه زناشویی دارید؟ چند بار در ماه؟ چند بار در سال؟ متفاوت باشد مثلا خانم بگوید هفته ای یک بار اما شوهرش پاسخ دهد:«نه، 9 ماه قبل در هفته ای که مادرت به دیدن ما آمده بود»! نشان دهنده این است که زن و شوهر ، رابطه شان مختل است و خانم به کاهش میل جنسی دچار است .
گاهی همسر از خانم توقع غیرمعقولی درباره دفعات برقراری رابطه زناشویی دارد، در این موارد نباید میل جنسی زن به دلیل تطبیق نداشتن آن با میل جنسی شوهر، مختل شمرده شود. هر همسری باید به نیازهای طرف دیگر توجه و درک عمیقی از آن پیدا کند بنابراین نمی توان حد میانه ای برای رابطه جنسی در نظر گرفت.