دکترعبدالله لاوری نیاد*
شهر جناح را نه به حاصلخیزی خاک و لطافت هوا بلکه به سخاوت و کرم مردمانش می شناسند. از دیرباز نام این مردم بر آب انبارها ، مساجد و مکاتب نقش بسته و این سنت نیکو تا به امروز مانده است. چهره امروز شهر جناح با یک نام عجین شده است "دانشگاه آزاد اسلامی"
  • کد خبر: ۵۵
  • | تعداد بازدید: ۵۰۰
  • ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۵

نقش دانشگاه در چشم انداز شهری جناح

دکترعبدالله لاوری نیاد*


اشاره:جناح یکی از شهرهایی است که صبغه فرهنگی و امنیت و سلامت زندگی در آن زبانزد عام و خاص است. حتی پیش از شهرستان شدن بستک و شهر شدن جناح ، این نقطه از استان متمدن بود و چهره ای شهری داشت. در پی شهرستان شدن شدن بستک ، روند پیشرفت و افزایش ادارات خیز بیشتری گرفته و این شهر را به یکی از شهرهای مطرح استان مطرح نموده است. فعالیت اخیر شهرداری جناح و همت خیرین این شهر نوشدن را در جناح دیر وقتی است آغاز نموده است.

ورود دانشگاه آزاد اسلامی در این شهر ، ضمن عطرآگین نمودن فضای شهر بواسطه علم آکادمیکی ، امید تازه ای در ورود جمعیت به این نقطه از استان به ارمغان اورده است.

دکتر عبداله لاوری نیاد که خود اهل این شهر است، در رشد و بلوغ این دانشگاه زحمات فراوانی کشیده است.

مقاله حاضر گوشه ای از تاثیر دانشگاه بر این شهر به قلم ایشان می باشد.{مرواریدمهر}

شهر جناح را نه به حاصلخیزی خاک و لطافت هوا بلکه به سخاوت و کرم مردمانش می شناسند.
از دیرباز نام این مردم بر آب انبارها ، مساجد و مکاتب نقش بسته و این سنت نیکو تا به امروز مانده است.
چهره امروز شهر جناح با یک نام عجین شده است
"دانشگاه آزاد اسلامی"
هشت سال فعالیت این موسسه آموزش عالی نقش متمایز خود را در چشم انداز فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهر بر جای نهاده است.
همت والا و فکر متعالی خیر بزگوار مرحوم حاج ابراهیم عباسی
در راه اندازی و ساخت این مجتمع دانشگاهی ثمری نیکو داشت .بخش زیادی از جوانان جویای علم طی این چند سال از کلاسهای درس این دانشگاه پله های ترقی را پیمودند.
ارتقای دانش بیش از 200 معلم در رشته های مرتبط با آموزش معلمان ، تربیت بیش از 70 نفر مهندس عمران که عمدتا در حرفه خود مشغول کارند و دهها حسابدار و متخصص کامپیوتر و ...بخش کوچکی است از ثمره بیشمار این اقدام نیک.
بخش غربی شهر جناح به سرعت در حال تحول است .بلوار ورودی غرب جناح به طول 2 کیلومتر توسط خیر بزرگوار حاج منصور عباسی دانشگاه را به شهر متصل می نماید با چشم اندازی زیبا و باند مخصوص دوچرخه، و این چشم انداز را مجموعه 5 هزار مترمربعی دانشگاه و فضای سبز آن متحول خواهد کرد.
ساخت بزرگترین مسجد دانشگاه در جنوب کشور با زیربنای 1000 مترمربع و خوابگاه مجهز خواهران که عنقریب طی ماههای آینده به بهره برداری خواهد رسید فضایی مطلوب را در اخنیار جوانان و مشتاقان آموزش عالی قرار خواهد داد.
تاثیراتی که دانشگاه در سیمای کالبدی شهر به شکل یک ناحیه مکان -مرکزی به جای نهاده است قابل تامل است.
درک میزان تاثیرات اجتماعی و فرهنگی استقرار دانشگاه در جناح
نیازمند گذشت زمان است.

Top of Form

Bottom of Form

در اکثر موارد فضاهای فرهنگی محرکی قوی در ساخت فرهنگی جوامع محسوب می شوند.بسیاری از شهرهای اروپایی که امروزه شهرت و اعتبار زیادی دارند تا پیش از تاسیس دانشگاهها مکان هایی خلوت بودند که بعضا کارکرد دامداری و یا یا کشاورزی داشتند .
مفهوم جاذبه اجتماعی که تلفیقی از قانون جاذبه نیوتن و قوانین جامعه شناختی است به تببین همین امر می پردازد .یک مرکز فرهنگی فعال به مانند یک دانشگاه در حقیقت نقش یک هسته گرانشی را ایفا می کند که با جذب جمعیت در پیرامون خود باعث رونق و شکوفایی جوامع می شود .این جمعیت را ترکیبی از دانشجویان ، اساتید ، و کسانی تشکیل می دهد که در امر خدمات رسانی به این قشر فعالند .
استقرار جمعیت منجر به تنوع فرهنگی ، امتزاج فرهنگی و تبادلات فرهنگی بیشتر می گردد.
طبیعی است این مسایل در توسعه تجاری و اقتصادی نیز نقش ایفا می کند .گسترش داد وستد خود یکی از عوامل موثر در توسعه فرهنگی محسوب می شود چرا که عامل اقتصاد و افزایش قدرت خرید خود یکی از عوامل پیشرفت فرهنگی محسوب می گردد.
در این زمینه نقش دو گروه می تواند در جهت دادن به این فرایند موثر باشد نخست مسئولین مدیریا شهری و دوم خیرین.
در مورد مسئولین نکته مهم شناخت پتانسیل دانشگاه و محور قرار دادن دانشگاه در پیشبرد برنامه های مدیریت شهری است.
سهم خیرین نیز در این زمینه بسیار پررنگ است چرا که به عنوان بانیان دانشگاه می توانند در استمرار و شکوفا کردن بیشتر
مراکز آموزش عالی نقش بارزی ایفا نمایند.
کوتاه سخن این که کوتاه ترین مسیر در طی فرایند توسعه مسیری است که بر زیربنای فضاهایی به مانند دانشگاه قرار گیرد.

*رییس سابق دانشگاه آزاد اسلامی مرکز جناح.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: