• کد خبر: ۱۴۶
  • | تعداد بازدید: ۵۶۵
  • ۲۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۲

رسول الله می فرماید: (صلاهالجماعه افضل من صلاهالفذبسبع و عشرین درجه) (نماز جماعت از نماز تنها، بیست و هفت درجه بهتر است)

همچنین می فرماید: (من صلی العشاء فی جماعهفکانماقام نصف اللیل و من صلی الصبح فی جماعهفکانما صلی اللیل کله) (کسی که نماز عشاء را در جماعت بخواند گویی که نصف شب را بر پا داشته است و کسی که نماز بامداد را با جماعت بخواند گویی که تمام شب را بر پا داشته است.)

چه فضیلت بزرگ و بخشش بزرگوارانه ای از جانب خداوند متعال. کسی که نمی تواند شب را بر پا بدارد نباید از خواندن نماز بامداد تنبلی ورزد.

فضیلت صف اول

نماز خواندن در صف اول فضیلت بزرگتر و ثواب بیشتری دارد رسول الله(ص) می فرماید: (لو یعلمالناس ما فی النداءوالصفالاولثم لم یجدوا الا ان یستهموا علیه) (اگر مردم بدانند که چه میزان ثواب در اذان و صف اول هست سپس برای این دو راهی پیدا نمی کردند مگر اینکه قرعه کشی کنند.)

سبحان الله اگر فضیلت اذان و صف اول را بدانند بینشان قرعه کشی می کردند که چه کسی آن را می برد!

رسول الله(ص) می فرماید: (فرشتگان بر صف اول درود می فرستند)

همچنین می فرماید: (خدا و فرشتگانش بر سمت راست صف درود می فرستند.)

یعنی کسانی که در سمت راست صف ها نماز میخوانند.

فضیلت نماز صبح

چون مشقت نماز بامداد بیشتر است ثواب این نماز هم بزرگتر است. بدان که مردم در روز قیامت دچار سختی خواهند شد چون روز قیامت به اندازه ی پنجاه هزار سال است. مردم در تاریکی ایستاده هستند و چیزی را نمی بینند ولی خداوند عزوجل در این روز گروهی از مردم را به نور اختصاص داده است. خداوند متعال می فرماید:

« ‏یَوْمَتَرَىالْمُؤْمِنِینَوَالْمُؤْمِنَاتِیَسْعَىنُورُهُمْبَیْنَأَیْدِیهِمْوَبِأَیْمَانِهِمْبُشْرَاکُمُالْیَوْمَجَنَّاتٌتَجْرِیمِنْتَحْتِهَاالْأَنْهَارُخَالِدِینَفِیهَاذَلِکَهُوَالْفَوْزُالْعَظِیمُ‏ » ( حدید/۱۲)

(روزی که مردان و زنان مومن را می بینی که نورشانپیشاروی آنان و سمت راست شان شتابان است.)

برادر خواننده، من از تو یک سوال می پرسم: اگر به تو بگویند تو هر روز ساعت چهار صبح ۵۰۰ هزار تومان جلو خانه ات می یابی آیا بیرون می شوی تا آنها را برداری یا نه؟ تصور کن که خواب بر تو غلبه کرد و از خانه بیرون نشدی، خانواده ات با تو چه می کنند؟ اگر به خاطر ۵۰۰ هزار تومان بیرون شوی و به خاطر خدا بیرون نشوی پس خدا نزد تو از ۵۰۰ هزار تومان بی ارزش تر است!

چرا به خاطر دنیای تقلبی و فانی تلاش و کوشش می کنی و خسته می شوی و به خاطر آخرت جاوید و ماندگار کار نمی کنی؟! چرا در صورت لوزوم برای انجام کارهایمان بیدار می شویم و برای خدا که پروردگار عالمیان و صاحب زمین و آسمان ها است بلند نمی شویم؟!

مسجد ها به خاطر کمی نمازگذاران به ویژه در نماز بامداد به خدا شکایت می کنند.

گویند که از نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی خانم گلدامائیر در مورد حدیثی پرسیدند که مسلمانان با یهود می جنگند، یهودیان پشت سنگ ها و درختان پنهان می شوند و سنگ ها و درختان به آن ها خبر می دهند، او در جواب گفت: شاید این حدیث درست باشد ولی بر وضعیت کنونی ما منطبق نمی شود. از او پرسیدند پس کی منطبق می شود؟ گفت: وقتی که تعداد مسلمان ها در نماز بامداد به اندازه ی تعداد آنها در نماز جمعه ی آنها باشد در آن زمان این اتفاق می افتد.

اخطار به خاطر ترک نماز جماعت

در سنت رسول الله(ص) احادیث زیادی آمده است که از ترک نماز جماعت بر حذر می دارد.

این رسول الله (ص) است که می فرماید: (لقدهممت ان امر بحطبفیحتطب، ثم امر رجلافیوذنللصلاه، ثم امر رجلافیومالناس، ثماخالف الی اناسیصلون فی بیوتهمفاحرقهاعلیهم) (واقعا” می خواستم دستور جمع هیزم بدهم سپس به شخصی دستور دهم که برای نماز اذان بدهد، سپس به او دستور دهم که برای مردم امامت دهد، سپس نزد مردمی بروم که در خانه هایشان نماز می خوانند و خانه هایشان را بر آن بسوزانم.)

ای برادر مسلمان، آیا راضی میشوی که رسول الله (ص) به این صورت بر تو خشم کند، تا آنجا که نزدیک است خانه ات را بسوزاند؟!

یک مرد نابینا نزد رسول الله(ص) آمد تا از او اجازه بگیرد در خانه اش نماز بخواند و گفت:یا رسول الله من یک مرد کور هستم کسی نیست که دست مرا بگیرد و به مسجد بیاورد، در مدینه حشرات موذی و حیوانات درنده زیاد است پس به من اجازه بده تا در خانه ام نمازم را بخوانم. پیامبر اکرم از او پرسید(هل تسمعالنداء) (آیا اذان را نمی شنوی؟) گفت بله. پیامبر فرمود(فاجب) (پس ندای اذان را اجابت کن)

یعنی برای ادای نماز به مسجد بیا.

برادر بزرگوار، تصور کن، کوری، عدم وجود کسی که دستش را بگیرد و کثرت حشرات موذی باعث نشد که در خانه اش نماز بخواند، پس نظر شما در مورد افراد سالم، نیرومند و بینا چیست؟

نمونه هایی از اهتمام گذشتگان به نماز جماعت

سعید بن مسیب می گوید: به خدا قسم بیست سال است که هرگاهموذن (حی علی الصلاه) گفته است من در مسجد بوده ام. من در نماز هرگز پشت سر نمازگزاری را ندیده ام…

این یکی از سلف صالح است که می گوید: محبوب ترین چیز از دنیای شما نزد من این است، نماز خواندنم در جماعت که سهو نماز از من برداشته می شود و فضل آن برای من نوشته می شود.

حاتم اصم می گوید: یک نماز در جماعت از من فوت شد، ابو اسحاق بخاری به من تسلیت گفت. اگر پسرم می مرد ده هزار نفر به من تسلیت می گفتند، چون از نظر مردم مصیبت در دین آسان تر از مصیبت در دنیا است!

از جابر بن عبدالله رضی الله عنه روایت شده است که گفت: خانه ی ما از مسجد دور بود خواستم آن را بفروشم تا به مسجد نزدیک شوم . رسول الله(ص) به من فرمود: ای جابر، در جایت باش در مقابل هر قدمت یک نیکی نوشته می شود.

پس ای برادر مسلمان، در این مفهوم تفکر کن. آیا ما در وقت خریدن یا اجاره خانه یا آپارتمان به دور یا نزدیک بودن آن به مسجد اهمیت می دهیم؟؟!

عذرهای ترک نماز جماعت

فقط چهار عذر است که به تو اجازه می دهد نماز جماعت را ترک کنی و این عذر ها موقت است که با برداشته شدن این عذر ها رخصت نیز برداشته می شود. این عذر ها عبارت اند از: ترس شدید، سرمای شدید، چیده شدن سفره ی غذا و بیماری.

به عنوان مثال وقتی در زمان اذان یا نماز عصر غذا چیده شود و تو گرسنه بودی بهتر این است که اول غذا بخوری بعد به نماز بپردازی، چون خشوع و حضور دل در نماز مهم است. اگر کسی در زمان آماده بودن غذا نماز بخواند، سرگرم غذا می شود و نمی تواند در نماز متمرکز شود. ترس شدید به خاطر دشمنی باشد که در کمین است یا سگ موذی که در راه است و… بقیه ی عذر ها را هم بر این قیاس کن.

تدرج روش اسلام است

یکی می آید و می گوید: می خواهم پایبند شوم، ولی نماز نمی خوانم، من به این برادر می گویم دو هفته یا سه هفته یا یک ماه در خانه ات نماز بخوان سپس یک وعده نماز فرض را در مسجد بخوان، بعد از یک ماه دو وعده را در مسجد بخوان و به این ترتیب. مادامی که برای خودت برنامه ریزی کرده ای و می خواهی در طریق هدایت گام بر داری مطمئن باش که خدا به تو کمک می کند و به تو نیرو می دهد. رسول الله(ص) هم به عمل تدریجی فرا می خواند و می فرماید: مانند کسی که پشت سر هم می تازد نباش چون نه مسافتی را طی نموده و نه پشت مرکبی را باقی گذاشته است.

یعنی مثل مردی که سوار مرکبش شده و آن را به شدت خسته کرده تا مسافت زیادی را با آن بپیماید و مرکبش از شدت مشقت و خستگی مرده است نباش، چون این مرد نه مسافتی را پیموده و نه مرکبی را باقی گذاشته تا از آن استفاده کند!

یکی از حقوق زنان و خواهران مسلمان نماز خواندن در مسجد است. رسول الله(ص) می فرماید: (لا تمنعوااماء الله مساجد الله…) (کنیزکان خدا را از مساجد خدا باز ندارید…)

ولی خواهر گرامی، باید آداب راه و مسجد را رعایت کند.

در فضای ایمان، تقوی و قرآن مسجد با برادران مومنت آشنا می شوی، با آنان دوست می شوی و قرآن و حدیث را یاد می گیری و… و یک متدین حقیقی می شوی! بدان که مواظبت بر نماز جماعت در مسجد یکی از نشانه های ایمان است، پیامبر اکرم می فرماید: وقتی دیدید که شخصی همواره به مسجد می رود برایش شهادت بدهید که ایمان دارد.

خداوند متعال می فرماید: (توبه/۱۸) (فقط کسی مسجد های خدا را آباد می کند که به خداوند و روز قیامت ایمان آورده، نماز را بر پا داشته، زکات را پرداخته و جز از خداوند نترسیده است، پس امید می رود اینان از راه یافتگان باشند

بدان که اغلب اوقات خشوع در نماز جماعت حاصل می شود.

____________________________________________-

منبع: عبادت های مومن / مولف: دکتر عمرو خالد /مترجم: محمد ابراهیم ساعدی رودی

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: