پژوهش از: سید عدنان هاشمی
بندرلنگه در گذشته به بندر مروارید شهرت داشته و دارای بافت شهری بسیار زیبایی بوده است. بندرلنگه دارای بیش از ۱۵ محله مسکونی قدیمی بوده و از لحاظ قدمت دارای دومین مدرسه کشور پس از دارالفنون و دومین فرودگاه کشور پس از قلعه مرغی است. شهرداری آن نیز با قدمتی ۱۰۰ ساله دارای اولین طرح جامع شهری کشور می باشد. عده ای وجه تسمیه «لنگه» را به یکتایی آن در تجارت مروارید در جنوب می دانند و گروهی هم معتقدند که لنگه به بزرگ محله این بندر که لنگیه نام دارد، منسوب است. مرکز این شهرستان، شهر بندرلنگه است و از مهمترین صنایع شهرستان بندرلنگه به ویژه شهر بندرکنگ لنج سازی است. (علیرغم نام بلند این شهرستان مردم بندرلنگه بر این باورند که آن گونه که باید و شاید این شهرستان جایگاه حقیقی خود را بازنیافته است و نیاز به توجه بیشتری است. مروارید مهرانلاین)
  • کد خبر: ۵۶۴
  • | تعداد بازدید: ۲۷۷۶
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۰:۳۴
مروارید مهر انلاین،سیدعدنان هاشمی/ بنای شهرداری قدیم بندرلنگه با عمری بیش از ۱۳۰ سال در محله گلولی(گلوئی) در واقع ملک خانواده بهزاد یکی از بزرگترین بازرگانان بندرلنگه و منطقه بوده است. این ساختمان در زمینی کمتر از دو هزار متر مربع بنا شده است. بنائی با شکوه، بسیار زیبا، برگرفته از الگوئی سنتی، سه ایوانه در دو طبقه به ارتفاع ۸ متر، کل ساختمان روی سکوئی ساخته و نمای اصلی خانه رو به دریا می باشد. در حال حاضر از تنها بخش مانده ساختمان هشت اتاق و شش سابات بجا مانده است. همان طور که گفته شد، این بنا قبلا خانه مسکونی و متعلق به خانواده بهزاد بوده که توسط شهرداری، سال ۱۳۳۸ در دوره شهردار عبدالله محمودیان از خانم آمنه بهزاد (یا فاطمه بهزاد) خریداری می شود و سال ها بعنوان ساختمان فرمانداری، شهرداری، دفتر هواپیمائی ملی ایران استفاده می شده، نهایتا به مالکیت شهرداری در آمده و چندين سال ساختمان اصلی شهرداری بندرلنگه بوده است. اما اطلاعات کاملی از عملکرد اولیه فضاها در دست نیست. متأسفانه پله ای که در حال حاضر جهت راهیابی به طبقه بالاست، بخشی از طراحی اصلی بنا نبوده و بعدها ساخته شده است. حیاط مرکزی، اتاق های بخش غربي، شرقی و شمالی بنا از بین رفته است.
▪︎تزئینات در این بنا شامل آهک بری و ساروج بری با طرح های بسیار ساده و هندسی می باشد استفاده از چوب های منقوش و مشبک به عنوان در و پنجره نیز نقش زیبائی سازی را در بنا ایفا می کنند. بر روی برخی درها تاریخ را با این جمله حک کرده اند؛ سنة ۱۳۰۰. با توجه به حکاکی و منبت کاری های روی دماغه برخی درها، در اینجا رد پای هنر نجاران زنگباری(زنجبار-تانزانیا) را می توان یافت. گل میخ های روی درها نیز قابل توجه هستند، استفاده از شیشه های رنگی در هلالی بالای درها نیز به زیبائی این بنا افزوده است. 
▪︎نکات قابل توجه در ساخت بنا: 
▪︎جهت گیری نسبت به گذر برای سهولت در رفت و آمد.
▪︎جهت گیری نسبت به دریا برای استفاده از نسیم و تهویه طبیعی یا کوران هوا:▪︎کوران و تهویه هوا: جهت گیری بنا به گونه ای بوده که حداکثر استفاده از نسیم دریا به خشکی و برعکس در تهویه طبیعی و کوران به عمل می آمده است.

▪︎بخشی از این اطلاعات مستند هستند و بخش دیگر آن بر اساس تحقیقات و مطالعات میدانی بنده از بناست و قابل ایراد و انتقاد(سیدعدنان هاشمی)

#شاید واکسن کرونا عوارض داشته باشد اما به اندازه مضرات خود کرونا نیست. از واکسن استقبال کنیم
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: